CARL JAN GRANQVIST- Svensk gastronomi är en glädje för alla åldrar och förlänger livet
- Publicerad 2025-02-24
- Uppsala
Carl Jan Granqvist kåserar om svensk gastronomis nya segrar i en global värld. All forskning visar på att social gemenskap över måltid främjar livslust och hälsa. Svensk tradition har av hävd varit intresserad av kost som utgångspunkt över glädjen att vara mätt. Idag finns ett intresse för gastronomi som består av fyra delar: Utsökta råvaror, excellent hantverk, vackert arrangerat, och sist men inte minst, en måltidsupplevelse som doftar av poesi. Gastronomi är humaniora och handlar om mognad, insikt och förståelse medan kost är naturvetenskap och utgår ifrån glädjen att väga, mäta och vikta.
Carl-Jan Granqvist är en välkänd svensk gastronom, entreprenör och kulturpersonlighet med en lång och framstående karriär inom mat, vin och gästgiveri. Som en engagerad representant för 1,6 miljonerklubben, lyfter Carl-Jan vikten av njutning, måltidens sociala kraft och hur mat och dryck kan bidra till både kroppsligt och själsligt välmående.
Föredraget presenteras i samarbete med 1,6 miljonerklubben