60plus Mässan

Årets roligaste mässevent

för dig 60+

 

 

ANDERS HANSER – visar bilder och berättar om Gästrikland, dess historia och kulturpersonligheter

  •   Publicerad 2022-09-27
  •   Gävle

Scenen 19/10 kl. 12.00


I järnvägsmuseet i Gävle har Anders fotograferat många användbara bilder till sina produktioner. Den första fastigheten som han fotograferade i Gävle var Ferdinand Bobergs tegelbyggda brandstation, som var hans första stora uppdrag i Sverige 1889 och finns med i bildspelet Ferdinand Boberg – Arkitekt för tidlös skönhet med Max von Sydow. Skulpturer av Haaken Gulleson från byn Fläcka i Enångers socken, finns med i Historiens vingslag, nedslag i den svenska historien. Haaken Gulleson avled 1520 och han skapade ett flertal skulpturer som beundras än idag.

Hälsingegårdarna med sitt spännande allmogemåleri blev Sveriges 15e världsarv. Tillsammans med Bengan Janson gjorde Anders en resa bland ett 20 tal Hälsingegårdar, däribland de sju världsarvsgårdarna. Det finns överraskande nog fler dalmålningar i Hälsingland än i Dalarna, därav titeln Dalmålarnas skatt. Folkmusik och allmogekonst från gränstrakterna mellan Uppland och Gästrikland finns i filmen Du sotige vallon, som också uppmärksammar ryssarnas härjningar längs den svenska kusten 1719 då många bruk och gårdar brändes ned, däribland Leufstabruk. Det byggdes upp och i herrgården har levt 13 generationer De Geer. Den siste, Louis de Geer, berättar om sina förfäder. Idag förvaltas Lövstabruk av Statens Fastighetsverk och är ett museum.

Anders Hanser är unik i den svenska mediabranschen och dessutom en verklig folkbildare. Sedan 1970 har han producerat närmare ett tusen filmer, bildspel, radio- och tv-program. Därtill har hans bilder publicerats i de stora tidningarna sedan 1960-talet. För den bredare allmänheten är han mest känd som ABBA:s fotograf och flera av de ikoniska ABBA-bilderna kommer från hans kamera. På ABBA The Museum finns 150-tal

Föredraget presenteras av Hanserbio