60plus Mässan

Årets roligaste mässevent

för dig 60+

 

 

ANDERS HANSER – Benny Andersson & Orsa spelmän, Zorn, Carl Larsson, mamma Hanser Lina och Hugo Alfvén

  •   Publicerad 2022-08-29
  •   Falun

Anders Hanser som är en av Sveriges främsta fotografer/filmare visar bilder och berättar om sina filmer som knyter an till Dalarna och dess kända kulturpersonligheter som Benny Andersson & Orsa spelmän, Zorn, Carl Larsson, mamma Hanser Lina och Hugo Alfvén

Anders Hanser föddes i Orsa och familjen flyttade efter några år till Stockholm där han växte upp på Siljansvägen i förorten Årsta. Hans mamma Hanser Lina, var operasångerska och solist i Alfvénledda Siljanskören. Anders träffade Hugo Alfvén, eller Farbro Hugo som han sa, Hans gudmor Agda Helling med make, som var Zorns läkare, tillhörde makarna Zorns närmaste vänner i Mora, så man kan med fog säga att Anders föddes in i dalakulturen. Det är något han tagit fasta på och gjort över 30 filmer och bildspel med kulturella förtecken i Dalarna. I flera produktioner samarbetade han med Max von Sydow som läser Zorrns självbiografiska anteckningar och även Anders släktingars spännande dagbok från 1891 då de rymde till Nordamerika.

Anders Hanser är unik i den svenska mediabranschen och dessutom en verklig folkbildare. Sedan 1970 har han producerat närmare ett tusen filmer, bildspel, radio- och tv-program. Därtill har hans bilder publicerats i de stora tidningarna sedan 1960-talet. För den bredare allmänheten är han mest känd som ABBA:s fotograf och flera av de ikoniska ABBA-bilderna kommer från hans kamera.

Föredraget presenteras av Hanserbio